OBUČENO 48 POLAZNIKA I ZAPOSLENE 24 OSOBE

OBUČENO 48 POLAZNIKA I ZAPOSLENE 24 OSOBE

U srijedu je održana svečana završna press konferencija i multiplier događaj povodom završetka projekta Obuka i edukacija za deficitarna zanimanja u okviru industrije knjiga, koji su implementirali izdavačka kuća Obodsko slovo, izdavačka kuća Nova Knjiga i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore uz podršku Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, kao i uz pomoć Ministarstva javne uprave Crne Gore.


U sklopu projekta organizovane su dvomjesečne obuke za osam različitih deficitarnih zanimanja u okviru izdavačke, štamparske i knjižarske djelatnosti. Obuke je prošlo 48 učesnika, koji su pohađali kurseve za lektora, urednika, marketing menadžera, ilustratora, prodavca u knjižari, agenta prodaje, knjigovesca i operatera za digitalnu štampu. Nakon obuke, 24 učesnika je nastavilo proces učenja kroz tromjesečnu obuku na radnom mjestu. U proces pružanja obuke na radnom mjestu bilo je uključeno 12 firmi iz Crne Gore. U projekat su se kao poslodavci uključilii, osim dvije firme koje implementiraju projekat, još deset društveno odgovornih firmi: Distrikt DOO, Qqriq DOO, Zlatna Gora DOO, Riva Print DOO, Ouroboris DOO, Miral DOO, Bark DOO, MECOnet DOO, Copy centar DOO i Aspida DOO. Svih 24 polaznika će u oktobru započeti radni odnos kod poslodavaca kod kojih su prošli obuku.


Prioritetne grupe projekta bile su nezaposlene osobe ženskog pola i mladi, kao neke od najugroženijih grupa. Rezultat projekta je to da je obuku prošlo 60,41% (29) žena i 56,25% (27) mladih, kao i 62,5% (30) dugoročno nezaposlenih, 6,25% (3) lica sa invaliditetom, a 39,58% (19) lica sa stepenom obrazovanja ISCED 3, od ukupnog broja osoba koje su prošle obuku. Što se tiče lica koja će biti zaposlena nakon završetka projekta, od 24 osobe, 50% su žene i 62,5% mladi.


Na svečanoj završnoj konferenciji, rezultate projekta je predstavio PR menadžer projekta Mato Uljarević ispred Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, a prisutnima su se obratili i predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Đorđo Borović, edukatori Milorad Durutović, Branko Gazdić i Ratko Bataković, a u ime poslodavaca direktorka izdavačke kuće Zlatna Gora Marija Nenezić. Savjetnik u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Đorđo Borović, rekao je da je projekat podržan zbog odličnih indikatora koji su postavljeni u predlogu projekta. On je istakao najznačajnije razloge pokretanja budžetske linije iz EU fondova koja podržava ovu vrstu projekata. Branko Gazdić, edukator na obuci za operatera na mašini za digitalnu štampu rekao je: „Razlika koju je ovaj projekat donio u odnosu na slične stvari koje su se dešavale kod nas je konkretizacija – ono što nama nedostaje je praktičan rad, a ovaj projekat je donio upravo to.“


Na kraju događaja upriličena je svečana dodjela sertifikata i priručnika polaznicima obuka. Menadžer projekta Miroslava Uljarević i koordinator projekta Natalija Đaletić, u ime organizatora izdavačke kuće Obodsko Slovo, izdavačke kuće Nova Knjiga i NVO Udruženje izdvača i knjižara Crne Gore najavile su još sličnih projekata u predstojećem periodu.

Share this post